Show menu

Contemporary home with added drama

White render and grey windows are certainly the staple of the modern contemporary look but how do you warm up a flat fa├žade and create drama?  Follow the lead of this client who has managed to add interest and texture with the Ridge door. The client was keen to make an entrance with warm red and brown tones by cladding the underside of the canopy over the door and continuing the statement with the front door and sidelite. The Ridge features raised elements which are bold when combined with those same elements covering the sidelite. 

The look is finished with a black pull handle, 11a, and a very tropical feel internally. 

In order for the raised elements to be flush and seamless, the Ridge doorset should be ordered in our e98 Flush option.

House of Assaf: a modern bungalow renovation

After many happy years of building memories and with 2 growing teenagers, Urban Front co-founders Elizabeth & Nabil Assaf were keen to stay in their spacious but not-ideally-configured 1970's bungalow.

So they dreamt big and went full steam ahead with a magnificent makeover that included a whole new upper floor as well as new features and fixings throughout (including all of the doors, naturally). 

Read the full case study here.

North Norfolk contemporary home with Iroko front door 

Every now and then we come across beautiful projects by our clients and this one doesn't disappoint. It has a variety of materials, including stone and chestnut cladding, a striking architectural presence and a truly bespoke and stunning door.   

We worked closely with the architects to create this bespoke doorset which has raised elements on the door and the sidelight and is also of a flush construction. The Iroko has darkened beautifully and demonstrates how well it works with different materials. We particularly love the sidelight as it shows how little glass needs to be visible to really create impact. 

On Cowper Griffiths Architects website, we found this description of the site and house: the new house replaces an existing built in the 1950s with a design that is sympathetic to the sensitive site on the edge of the sand dunes.

The form of the new house is made of a spiral of wedge shapes in three components. Two wedges oppose one another with one slid along side the other. The high point of each these two main wedge shapes is purposely directed towards the best views with dramatic open salt marshes extending to the sea to the north and in contrast the sheltered patchwork of tamed landscapes to the south. The third wedge is much smaller and skewed apart as it moves away to emphasize the spiral formation.

The living accommodation is elevated to take advantage of the distant views and to keep habitable areas above the flood plain.

The contemporary interior of the house comprises one large living space on the upper level with smaller cellular bedroom accommodation below.

The house incorporates traditional Norfolk materials in an innovative combination of coursed pebbles, weathered timber, structural glass, zinc roofing and high quality joinery.